Autoprodución con venda de excedentes

[També en: català] [También en: castellano] [Euskaraz ere eskuragarri]

Este artigo sobre as modalidades de autoprodución con venda de excedentes consta das seguintes seccións:

Modalidades posíbeis para a autoprodución con excedentes

Como norma xeral, se se dispón de autoprodución, xeraranse excedentes susceptíbeis de seren pasados á rede. Neste caso, a normativa permite dúas modalidades de autoprodución:

●   Acollerse ao mecanismo de compensación simplificada.

●   Recorrer á venda da enerxía excedentaria no mercado eléctrico.

En ningún caso poden combinarse estas dúas modalidades.

As instalacións acollidas á compensación simplificada non venden enerxía e, polo tanto, propiamente dito, non realizan ningunha actividade económica. De feito, esta simplificación é unha das melloras da normativa vixente a respecto do que ocorría anos atrás.

Pasos para vender enerxía no mercado eléctrico

Pola contra, a venda de enerxía no mercado eléctrico si que se considera unha actividade económica e, en consecuencia, a diferenza da compensación, é un procedemento máis complexo que require os seguintes pasos:

1. Facer a inscrición no Rexistro Administrativo de Instalacións de Produción de Enerxía Eléctrica (RAIPRE).
  2. Conseguir a licenza de actividade (deberás consultalo co concello onde estea a instalación).
  3. Formalizar o contrato de representación no mercado de venda de enerxía.
  4. Cumprir as obrigas fiscais da venda de enerxía.

Rexistro Administrativo de Instalacións de Produción de Enerxía Eléctrica (RAIPRE)

Habitualmente é a mesma empresa instaladora a que se encarga de tramitar o rexistro administrativo de instalacións de produción de enerxía eléctrica a través do departamento de enerxía de cada comunidade autónoma.

Licenza de actividade

Como dixemos, é preciso que consultes como tramitalo no concello da vila ou cidade onde se atopa a instalación.

Nos casos en que a titularidade sexa dunha persoa física e a potencia non supere os 100 kW, aconséllase a aplicación do procedemento simplificado de declaración responsábel previsto no artigo 69 da Lei 39/2015 do Procedemento Administrativo Común das Administracións Públicas.

Ao tratarse de instalacións nas que o obxectivo principal é a autoprodución, só as de maior potencia levan a cabo unha verdadeira actividade económica pola venda de excedentes. Deste xeito, unicamente as instalacións cuxa titularidade sexa unha persoa xurídica e teñan unha potencia superior a 100 kW, teñen que levar a cabo o trámite completo de solicitude de licenza de actividade.

Contrato de representación no mercado de venda de enerxía

A venda da enerxía excedentaria de autoprodución debe realizarse a través dunha empresa representante de mercado, habitualmente unha comercializadora eléctrica. Esta é a encargada de levar a cabo todos os trámites necesarios para facer efectiva a venda horaria da enerxía:

• Trámites co operador do mercado, o operador do sistema e a Comisión Nacional dos Mercados e a Competencia (CNMC).
  • Xestión das previsións de venda no mercado diario.
  • Xestión de liquidacións no mercado.
  • Liquidación de retribucións da CNMC.
  • Tramitación e xestión das garantías de orixe 100% renovábel.
  • Asesoramento de novidades no sector.
  • Tramitación de posíbeis reclamacións de medida, xestións co operador do sistema, mercado e CNMC.

Som Energia ofrece o servizo de representación no mercado eléctrico para particulares e empresas produtoras de enerxía eléctrica 100 % renovábel. Se che interesa, podes escribirnos a representa@somenergia.coop.

Obrigas fiscais da venda de enerxía

A venda de enerxía é unha actividade económica, xa que se xera valor e se obtén unha renda ou ganancia. Polo tanto, hai que cumprir coas obrigas fiscais e tributarias que se desprenden desta actividade, como por exemplo o Imposto de actividades económicas (IAE).

Daquela, se non tes experiencia, é preciso que unha xestoría de confianza vele polo cumprimento de todas estas obrigas e os trámites que se deriven.

En que casos é máis conveniente a modalidade con venda de enerxía?

As modalidades de venda de enerxía son, en xeral, máis convenientes que a compensación simplificada en puntos de xeración que:

• Teñan un excedente superior a tres veces o volume de enerxía utilizada da rede.
  • Dispoñan de facilidades para a xestión do día a día da actividade económica.

Se o volume de enerxía pasada á rede non chega ao triplo da utilizada da rede, a compensación será suficiente para retribuír este excedente. A partir desa proporción, os excedentes co mecanismo de compensación non se aproveitan e comeza a ser interesante valorar unha opción de venda no mercado (ou de autoconsumo compartido).

Mais debe terse tamén en conta que a modalidade de venda de excedentes ten uns custos adicionais (servizo de representación, xestoría, impostos…) e o volume adicional de enerxía que se aproveitará coa venda deberá compensar estes custos.